You’ve Got mail…van je Baas

sixstarleadership, business, military, leadership, leiderschap
Categorie: Leiderschap

“Zorg als Leider altijd dat je medewerkers met een goed gevoel naar bed gaan.”

Wie kent ze niet. Dat ene mailtje dat nog laat op de avond binnenkomt van je manager. Met daarin nog even die ene
boodschap, over topic X. En dat de conclusie Y is, en dat er morgen toch echt iets meegedaan moet worden. Of je dat aub even op wil pakken liefst nog even voordat je gaat slapen. Zit je na een lange dag net even aan wat anders te denken, komt hij weer aan met zo’n tussen de lijntjes door geschreven boodschap!

Herkenbaar? Als ontvanger of als zender?

Tip 1; Stuur zelf NIET deze slecht onderbouwden berichten die in het hoofd van je medewerkers gaan zitten. Hier gaan ze mee naar bed, hier staan ze mee op, dit gevoel zet zich door in de organisatie, jouw organisatie, wil je niet, NIET DOEN. Stel jezelf de vraag, wat kan er allemaal fout gaan als ik deze mail nu niet stuur? Het antwoord is vaak niets. Probeer je in te leven in de medewerker die deze mail ontvangt. Wil je dat bereiken? Je ego zal zeggen, stuur, stuur, stuur. Je verstand zegt niet doen, luister naar je verstand, morgen weer een dag. Een positieve en uitgeruste medewerker is veel meer waard.

Tip 2; Ben je de ontvanger? Reageer dan niet op deze e-mails. De kans bestaat dat je je of gaat verdedigen, of gaat boksen. Lees de e-mail 1, 2, misschien 3 keer door. Haal eruit wat van waarde is (altijd iets) en laat de rest voor wat het is.

De kans is groot dat de mail geschreven is om “Het” kwijt te zijn, door het weg te leggen bij een ander.

Wordt er de volgende dag toch op terug gekomen? Dan heb jij de belangrijke zaken reeds gefilterd van de emotie en kun je professioneler reageren. En daar heeft je baas juist behoefte aan. Benader het met een positieve vibe, zeg dat je de mail hebt gezien, je ermee aan de slag gaat en hij dit van je kan verwachten. En zeg gerust als het moment daar is, dat je het niet prettig vindt dat je in de avond dit soort emails met een negatieve lading ontvangt. Laat weten wat het met je doet, een goede leider zal dit waarderen.

Zender–> Besef goed hoe jouw woorden overkomen en of dit is wat je wil bereiken. Ontvanger–> Veroordeel de zender niet, vaak komt jouw gevoel bij het lezen van de mail niet overeen met de bedoelingen van de zender.

——————————————————————————————

Over Patrick:

Patrick is geboren in Nijmegen, opgeroeid in Groesbeek en woont sinds 2018 met zijn vrouw Marleen en drie kids in

military, leadership, sixstarleadership, business

Haarlem. Patrick heeft 12 jaar gediend bij de Landmacht en is 3 maal op missie geweest. Zijn laatste uitzending was in 2007 als groepscommandant naar Afghanistan. Hier heeft hij leiding gegevens tijdens vele gevechten en is daarvoor onderscheiden met het Gevechtsinsigne en de Gouden Helm Award.

Sinds 2008 is Patrick werkzaam in het bedrijfsleven en is hij de leider en inspirator geweest voor vele “Burger” teams bij meerdere bedrijven. Hij schrijft en spreekt over zijn bijzondere ervaringen en legt op praktische, inspirerende en humoristische wijze de relatie tussen “Military” en “Business”.

Alle blogs

Patrick Coopmans

Ik ondersteun leiders en teams die willen groeien naar de top!

Kennismaken

Sixstar updates

Blijf op de hoogte van blogs, podcasts, events en gratis content

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.