#1 Waarom falen goed voor je is…

sixstarleadership, Business, Military, leadership
Categorie: Zelfleiderschap

Falen, ik mag niet falen, ik moet het goed doen

In veel omgevingen mag je niet falen. Falen betekent het tonen van zwakte met alle gevolgen van dien. Aflopende contracten, het mislopen van promoties, gezichtverlies, imago’s, carrière van jou, carrière van je baas, etc.

Als we dan kijken naar de wetenschap,

daar zijn door blunders juist de mooiste ontdekkingen gedaan. Neem bijvoorbeeld de ontdekking van Peniciline. De Schotse onderzoeker Alexander Fleming doet in 1928 onderzoek naar stafylokokken, een bacterie die ontstekingen kan veroorzaken. Als hij voor een vakantie van twee weken vertrekt, heeft hij een van de plaatjes met stafylokokken niet goed afgesloten. Een enorme blunder. Bij zijn terugkeer ontdekt hij dat er zich op het bewuste plaatje een schimmel heeft ontwikkeld en dat alle bacteriën rond de schimmel verdwenen zijn. Fleming onderzoekt de schimmel grondig en produceert zo ‘s werelds allereerste antibioticum of bacteriëndoder: penicilline. Die toevallige ontdekking betekent een revolutie in de geneeskunde.

Kijken we naar het bedrijfsleven, scholen en het leven in zijn algemeenheid,

dan is het toch wel heel belangrijk dat we binnen een bepaalde bandbreedte blijven. Creativiteit! Ja natuurlijk en niet teveel. Ander gedrag? Prima, mits niemand er “last” van heeft. Foutjes kan bij “ons” bedrijf, mits we het kwartaalresultaat halen.

“Juist in een omgeving waar je onbeperkt kunt falen en onvoorwaardelijk het vertrouwen voelt dat je het met de juiste intenties doet, ontstaan grootse dingen. Dat unieke talent van je kind dat zichtbaar wordt, dat fantastische “Out of the Box” inzicht van een collega en die creatieve oplossing voor een klant.”

Blijf dus falen, voor jezelf, de mensen om je heen en de organisaties waar je voor werkt. Want alleen met falen, maak je de stappen die voor echte doorbraken gaan zorgen.

Facebook


Twitter


Linkedin


Instagram

Alle blogs

Patrick Coopmans

Ik ondersteun leiders en teams die willen groeien naar de top!

Kennismaken

Sixstar updates

Blijf op de hoogte van blogs, podcasts, events en gratis content

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.