Hoe je ergens komt is belangrijker dan wat je moet doen om er te komen?

team performance defensie,leiderschap, militair leiderschap, lead by example, outdoor, coaching, teambuilding, leiderschapontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling, survival, reis naar zweden, zelfleiderschap

Leiderschap is voor een groot deel vorming door middel van voorbeeldgedrag. Het zogenaamde lead by example. Op de foto gaat het specifiek over het voorbeeld zijn voor kinderen. Weet dat andersom kinderen ook een voorbeeld (kunnen) zijn voor volwassenen en volwassenen voor elkaar. Dat kinderen sneller worden gevormd is juist. Hier ligt de sleutel naar alle uitdagingen die op ons pad liggen en gaan komen.

Deze kijk op HOE vs WAT, (zelf)leiderschap, voorbeeldgedrag en ergens samen naartoe werken is trouwens ook van toepassing in het bedrijfsleven.

Herkenbaar? Of niet? Ik zie jouw mening, reactie, feedback in een reactie tegemoet.

PS: Over enkele weken gaat mijn Sixstarleadership Filmportret online inclusief een interessante bonus. Wil je weten hoe en wat en als één van de eerste de video zien? Meld je dan (na het lezen van dit artikel ) HIER aan op de mailing.

Vergeet de WAT, kijk eerst naar de HOE (And start with Why, volgens Simon Sinek)

In veel opzichten zijn we druk om de wereld te redden en hem leefbaar te houden voor ‘de volgende generaties’. Dan kan voor de ene zijn vanuit het perspectief planeet, en voor de ander het mooi en leefbaar houden van de eigen wijk, beide even belangrijk.

Volgens de krant is het 5 voor 12, en soms hoor je dat het al 5 over 12 is. In debatten, podcasts, (social) media, gaat het in vrijwel alle gevallen om WAT we MOETEN doen. Echter, het grootste goed voor de volgende generaties, is laten zien HOE wij met de grote problemen en verschillen omgaan. Of dat nu uitdagingen in die eigen wijk zijn of de energietransitie, het principe is hetzelfde. HOE ziet de weg naar het doel eruit is een onderschat instrument om op de langere termijn doelen te behalen.

Zeggen dat iets moet heeft trouwens nog nooit ergens iets duurzaams opgeleverd.

WAT we ook verzinnen om de brandjes te blussen. Indien we onze kinderen vandaag laten zien HOE wij op een gelijkwaardige en constructieve manier met elkaar omgaan, met als doel…doelen halen…zullen we uit dit patroon komen. Dat is nieuw leiderschap en dan met zijn allen en niet alleen als het uitkomt. It’s simple and not easy…

(zelf)Leiderschap, is vorming van jezelf en anderen, d.m.v. het juiste voorbeeld te geven. Lead by example, welk voorbeeld wil je afgeven om je doelen te bereiken?

Ik kijk om me heen, en stel me voor wat mijn kinderen en wij allemaal aan voorbeelden krijgen voorgeschoteld. En de belangrijkste, welk voorbeeld ben ik en wil ik zijn voor de ander? Generaal bd. Otto van Wiggen schreef het boek, ‘Niemand is belangrijker dan het team’. Zelf neig ik steeds meer naar, ‘Iedereen is belangrijk voor het team’. Het is een nuance verschil, echter lees het een paar keer, voel je het verschil?

‘Iedereen is belangrijk voor het team’

 

Terug naar de realiteit. Al halen we de klimaatdoelen, stoppen de oorlogen, is er even geen irritant virus, kunnen de boeren weer lekker boeren, HOE wij omgaan met deze hobbels op de weg, is de gouden sleutel voor de volgende generatie, niet WAT we eraan hebben gedaan.

Leiderschap is voor een groot deel vorming door middel van voorbeeldgedrag. Een voorbeeld…de kinderen van onze kinderen zijn ons dankbaar .

Herkenbaar? Of niet? Ik zie jouw mening, reactie, feedback in een reactie tegemoet.

 

Patrick | Sixstarleadership

PS: Over enkele weken gaat mijn Sixstarleadership Filmportret online inclusief een interessante bonus. Wil je weten hoe en wat en als één van de eerste de video zien? Meld je dan  HIER aan op de mailing.

outdoor, coaching, teambuilding, leiderschapontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling, survival, reis naar zweden, zelfleiderschap

Alle blogs

Patrick Coopmans

Ik ondersteun leiders en teams die willen groeien naar de top!

Kennismaken

Sixstar updates

Blijf op de hoogte van blogs, podcasts, events en gratis content

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.