Train alsof het crisis is, doe in de crisis wat je hebt getraind
Succesvol blijven in tijden van crisis en onzekerheid, door dicht bij jezelf te blijven
Deze zin zit al enkele maanden in mijn hoofd. De aflevering van De Scherpschutters Podcast, waar Erwin van Beek en Wytse Dijkstra, onder andere praten over “fight as you train, train as you fight”, triggerde mij opnieuw. Ook komt het “ambush-moment” aan bod en dat komt weer heel dicht bij mijn gesprek met Jeroen Verbruggen, EP#14. In beide gesprekken gaat het over voorbeelden in een Defensie omgeving. Uit eigen ervaring weet ik, dat het principe, voor, tijdens en na een crisis, ook werkt in het bedrijfsleven en de civiele sector.
“Train alsof het oorlog is, dan kun je in de crisis doen wat je hebt getraind.” Dit is hoe je denkwijze wordt gevormd bij Defensie. Zo simpel, zo waar, en dit was één van mijn eerste gedachte, ergens medio Maart, toen Covid-19, ook bij ons aan de grenzen begon te kloppen. Opvallend aan het begin van deze crisis, was dat we massaal “tijd” hadden om zelfstudie te gaan doen, boeken lezen, online trainingen en meer sporten. “Nu het even wat rustiger is, kunnen we de dingen doen, waar we normaal niet aan toe komen. Maak daar gebruik van, voordat je het weet gaan we weer volle bak.” Was de boodschap van veel bedrijven aan hun medewerkers.
“Door corona kregen we tijd om dat te doen, wat bovenaan onze to do list zou moeten staan.”
Hoe ging dat bij Defensie?
Terug naar Defensie en hoe ik dat heb ervaren. Van de twaalf jaar die ik heb mogen dienen, ben ik drie maal een half jaar, en een paar keer kort op uitzending geweest. In totaal om en nabij twee jaar. De overige tien jaar bestonden voor >75% uit oefeningen, trainen (o.a. Fysiek, mentaal en tactisch, strategisch denken), persoonlijke ontwikkeling (opleidingen), en vorming op de gebieden leiderschap en team performance. Dit alles om altijd klaar te zijn voor datgene, wat misschien (n)ooit gaat komen. Dan blijft er van de twaalf jaar één jaar over, waar we met niet opdracht of inzet gerelateerde activiteiten bezig waren. Oftewel, zo’n beetje alle tijd ging naar de operationele inzetbaarheid of het werken aan het van A – Z verbeteren van het niveau, benodigd voor de operationele inzetbaarheid.
Defensie is niet het bedrijfsleven, en toch…
Inmiddels twaalf jaar verder, ben ik goed geland in de “burgermaatschappij”. En de wijze van werken waar ik tot op de dag van vandaag aan blijf vasthouden, is jezelf en elkaar steeds weer willen overstijgen en beter maken. Iedere dag opnieuw, goede energie, juiste mensen bij elkaar brengen en een veilige en competitieve omgeving creëren. Het gezamenlijke doel is nog steeds, wat er ook voorbij komt, wij werken keihard om er klaar voor te zijn. Oftewel, we trainen op iets dat misschien (n)ooit gaat komen. En natuurlijk zijn er naast raakvlakken, de verschillen tussen Defensie en het bedrijfsleven. De vraag is of je de verschillen moet gaan benoemen of de verbetermogelijkheden moet aangrijpen. Zowel vanuit het bedrijfsleven naar Defensie en andersom.
Denk je nu, zoveel tijd en energie erin steken, dat is toch zonde?
“Investeren om je basisniveau op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen, is nooit zonde van de tijd.”
In het beste geval, gaat die hele grote gekke crisis (of hinderlaag in een oorlogsgebied) nooit komen. Gelukkig! En nu jij en je team er klaar voor zijn, zul je in de normale gang van zaken, op een veel hoger niveau gaan acteren. Het is leuker, de resultaten zijn gegarandeerd beter, je wordt hechter als team, als individu en je blijft elkaar steeds weer uitdagen om je beste versie te geven. Verslappen is geen optie, je wil de beste zijn, want poep kondigt zich niet aan, nee, shit happens!
Shit happens…het corona virus kwam ons fijne groeiritme verstoren
En plots zag de wereld er anders uit. Veel mensen hadden ineens tijd om te lezen, want ze konden thuiswerken (minder reistijd en files). Online cursussen worden massaal aangeboden. Nu we tijd hebben, laten we die dan benutten om de kennis te vergroten van onszelf en van de medewerkers. Gitaarlessen volgen en hardlopen, doe eens gek, is goed voor je. Via Hang-outs creatieve ideeën uitwerken en samen plezier hebben, met leuke Kahoot-achtige spelletje. En eerlijk is eerlijk, gezondheid, plezier, creativiteit en saamhorigheid, dat is de basis om iedere crisis te verslaan.
Lijkt logisch en waarom is dit dan het “nieuwe normaal” en niet het “normaal”
Is nieuwe normaal het oude “ab”normaal?
Dat is een goede vraag en iedereen kan deze het beste voor zichzelf en voor zijn team en organisatie beantwoorden. Mijn ervaring, zorg dat je met je team in “vredestijd”, gezondheid, plezier, creativiteit en saamhorigheid op een zo hoog mogelijk niveau hebt, dan kun je tijdens crises dicht bij jezelf blijven. Met als gevolg dat een crisis situatie minder (emotionele) impact maakt, en je dus beter in staat bent, om met kleine stuurbewegingen, deze hobbel te nemen. Waar anderen op zoek gaan naar zichzelf, en zich moeten zien te herpakken, kun jij met je team en organisatie varen op de investeringen die zijn gedaan in het voortraject.
Zelf werk ik momenteel veel voor DPG media, het grootste mediabedrijf van Nederland. Hier zie je dat een duidelijke richting, een constante basis op hoog niveau, en meerdere jaren investeren in de juiste pijlers, zijn vruchten afwerpt. Dit bedrijf wint het momenteel van zijn concurrenten. Echte media, echte mensen, echte resultaten is niet zomaar een slogan, dat is een jarenlange manier van werken.
Simpel en niet makkelijk
Om daar te komen, is wel wat nodig, het klinkt simpel en het is niet makkelijk. Het besef dat je 180 graden anders moet gaan kijken naar wat belangrijk is, is confronterend.
Voel je de pijn, dan zit je goed”
Is er een cultuur waar je elkaar echt beter wil maken? Ga je samen iedere dag voor het maximale resultaat? Leg je de lat hoog voor jezelf en het team, en verzamel jij mensen om je heen, die dit ook zo zien? Geef je feedback als doel, om samen beter te worden en accepteer je feedback, omdat je weet dat dit als doel heeft, om sterker te worden als team? (juist als het je een minder fijn gevoel geeft)
Er gaat een tijd komen waar we weer terug gaan vallen in onze normale manier van werken. De keuzes die bedrijven, teams en leiders nu gaan maken, bepalen hoe sterk ze straks zijn bij de volgende crisis, die misschien (n)ooit gaat komen.
Drie herkenbare “oude normaal” vs “nieuwe normaal” voorbeelden uit de praktijk,
- Oude normaal, pizza voor het team, zodat ze overwerken. Nieuwe normaal, een gratis hardloopcursus voor iedereen die thuiswerkt, zodat we in beweging blijven.
- Oude normaal, afdeling X niet storen, die hebben strakke deadline. Nieuwe normaal, plan een video call in voor je Team met afdeling X, dan leren we elkaar beter kennen.
- Oude normaal, lange meetings met koffie en een koekje..vaak weinig actiepunten. Nieuwe normaal, Video call en alleen bij noodzaak elkaar opzoeken. Strakke tijden en agenda, met een duidelijke opvolging. 30 minuutjes en ook eens leuk om de voetbaltraining van je kinderen te bezoeken.
De rol van leiderschap
De rol van leiderschap is belangrijk. Leiderschap zorgt voor richting en bewaakt deze. Idem bij het bewaken van de pijlers, waar je als team en organisatie voor staat. De leider is niet altijd de manager of de CEO. Iedereen is de leider van zichzelf, om het maximale te geven voor zichzelf en het team waar hij deel vanuit maakt. Uiteraard is het vaak de manager die voor de omgeving zorgt, dat is een belangrijk onderdeel van zijn rol. Iedereen is echter verantwoordelijk om hier zijn eigen aandeel in te pakken.
Verbondenheid, betrokkenheid en vertrouwen zijn pijlers waar ik zelf veel waarde aan hecht. Nu ik terugkijk naar de diverse teams die ik heb mogen leiden, zijn deze kernwaarden onbewust ontstaan. Voor mij DE team-pijlers die essentieel zijn, op het moment dat de stress omhoog schiet, en de toekomst onzeker is. Je valt dan terug op het primaire gedrag van jezelf en de organisatie waar je als team deel van uit maakt.
Verbondenheid met elkaar, betrokkenheid bij de opdracht/doelen en vertrouwen in de omgeving. Als dit klopt, dan is er geen crisis die jou kan stoppen!
Luister naar de podcast op PodBean, Apple Podcast, Spotify, Stitcher
Ontvang automatisch een email bij een nieuwe Podcast
[mc4wp_form id=”1390″]