Bij leiderschap zijn nederigheid en dankbaarheid dé succesfactoren
Nederigheid en dankbaarheid als basis voor sterk leiderschap
Nu 1,5 maand verstreken sinds de lancering van mijn podcast en pas 6 maanden sinds ik met Sixstarleadership echt naar buiten ben getreden. Sixstarleadership is als een magneet die mij in contact brengt met hele bijzondere personen. Leiders met een verhaal en een bijzondere ervaring op het gebied van leiderschap. Defensie, bedrijfsleven, business, military. Personen die ik al kende en nooit persoonlijk had gesproken. Personen, waar een intens contact uit het verleden, soms na meer dan 10 jaar, weer is aangewakkerd. Personen, die ik niet kende, niet van naam, niet van faam, en nu in mijn mobieltje staan. Stuk voor stuk voorbeelden, met een mooi eigen verhaal en een unieke ervaring.
“Niet de rang of functie maakt hen uniek. Nee, hoe ze denken, praten en omgaan met de teams waar ze mee werken, maakt hen bijzonder.”
Nederigheid en dankbaarheid is dé overeenkomst tussen deze leiders.
Ze zijn nederig naar de mensen waar ze mee werken, en dankbaar voor alles wat de omgeving hen brengt of heeft gebracht. En dat lijkt heel simpel en dat is het niet. Ik heb het hier over mensen die in complexe en stressvolle situaties, zowel in het bedrijfsleven als bij defensie, in staat zijn om als leider in balans te blijven. Het team staat op 1, en het team blijft op 1 staan. Gelijkwaardigheid in de communicatie en ze zijn dankbaar dat de omgeving hen als leider in de gelegenheid stelt om zo te kunnen leiden. Bij leiders die nederig zijn, ontstaat deze omgeving, daar hoeven ze zelf niets aan te doen.
“Nederigheid is bij mensen een houding of eigenschap die zich kenmerkt door weinig voor zichzelf te eisen en zichzelf niet op de voorgrond te plaatsen, en afkeer van gebruik van macht of aanvaarden, laat staan opeisen, van eer. Nederigheid is niet te combineren met egoïsme of egocentrisme.” Bron Wikipedia
Wars van egoïsme of egocentrisme
Als je met deze leiders praat, dan lijkt het alsof ze bescheiden zijn. Bescheidenheid, voor wat ze voor andere mensen hebben betekend. Dit was ook mijn eigen overtuiging, echter niets is minder waar, ze zijn wars van egoïsme of egocentrisme en dit voelt als bescheidenheid. Mede hierdoor zijn ze in staat, om zichzelf weg te cijferen en ten alle tijden het team te dienen als leider.
Een leider die wars is van egoïsme en egocentrisme, heeft nooit het probleem dat hij moet kiezen tussen zijn eigenbelang of het teambelang. Eigenbelang bestaat namelijk niet. Leiders die niet in staat zijn om altijd het teambelang boven het eigenbelang te verkiezen, zijn niet loyaal naar zichzelf en niet naar de omgeving waar ze leiding aan geven. Egoïsme wint het van de nederigheid en de dankbaarheid is niet (meer) wederzijds.
“Leiders waar je voor door het vuur gaat”, zijn nederig en dankbaar. En ze weten ook verdomd goed wat er moet gebeuren, kunnen streng zijn, leggen de lat hoog en zijn het voorbeeld van “lead by example”. (En soms een tikkeltje eigenwijs)
Ben je geïnteresseerd in nederig en dankbaar leiderschap? Luister dan HIER naar de Sixstarleadership Podcast. Minimaal tweemaal per maand heb ik een gesprek met een bijzonder persoon. Leiderschap zoals het is, uit de praktijk.
Tot snel,
Patrick
Ga HIER naar artikel “Waarom het belangrijk is dat een leider altijd rust uitstraalt.”
Ga HIER naar artikel medisch wonder over Erik Brakert
Ken jij een leider die op basis van nederigheid en dankbaarheid het verschil maakt?
Deel dit in een comment en zet daarbij ook wat hen zo bijzonder maakt.
Wil je na het lezen van dit artikel meer weten wat Sixstarleadership voor jou, je team of organisatie kan betekenen?
Neem dan HIER contact op.