Rust uitstralen als Leider is belangrijk!

#leiderschap #business #defensie #salesteam #motivation #salesmanager #military #businessleadership #inspiration #veteran #coaching #militaryleadership #effectiefcommuniceren #veteraan #landmacht #leadership #sixstarleadership #lestweforget #opdatwijnooitvergeten
Categorie: Leiderschap Military

In 2007 ben ik op ISAF Missie geweest in Afghanistan en daarbij nauw betrokken geweest bij de dodelijke aanslag op Seregeant Martijn R. Martijn, een ras-echte genist. Ik kende hem al sinds 1998, door mijn eerste uitzending naar Bosnië-Hercegovina. De tien jaar die daarop volgden zagen we elkaar om de paar jaar weleens bij een grote oefening. Handje schudden, even ouwehoeren en weer door. In 2007, ik was net aangekomen op Camp Hadrian te Deh Rawod, zag ik Martijn lopen. “Kerel jij ook hier, hoe gaat ie?” Martijn was groepscommandant bij de Genie en ik bij de Infanterie Verkenning. Grote kans dat we nog eens samen op pad zouden gaan, ondanks dat Martijn met zijn groep aan een ander peloton was gekoppeld.

Op zaterdag 25 Augustus 2007, was het dan toch zover. Martijn en zijn groep gingen met ons Peloton mee op een Patrouille. Doel was een locatie betrekken in het Noorden van het gebied, vlakbij een Afghaanse politie Post. Deze post bij het dorpje Chutu, lag aan de rand van het door “ons” gecontroleerde gebied. De dreiging was reeds hoog en de afgelopen weken hadden we daar al meerdere TIC’s (Troops In Contact) meegemaakt. Die dag ging het echter helemaal mis.

In de avond, bij het vallen van de schemering en bij het betrekken van de “Observation Post” op een Heuvel, stuit Martijn en zijn groep op een IED (Bermbom). Niet lang daarna komt deze tot ontploffing. Doffe knal, flits, gruis en stof, Martijn had geen schijn van kans. Onbeschrijfelijk en de nacht die volgde was voor onze eenheid en voor mij persoonlijk “De langste nacht” van ons leven. *

*”Martijn, als je dit daarboven op je iPad leest, we zijn je hier niet vergeten!”

Een zeer trieste gebeurtenis en ik vergeet nooit meer de belangrijke rol van Kapitein Erik, onze Leider. Erik was de commandant van het Team en voor velen (nog steeds) een bron van inspiratie. Ontzettend toegankelijk en tegelijkertijd iemand waar ik met veel respect naar luisterde, van leerde en als een voorbeeld zag. Erik zat op enkele kilometers afstand en had contact met ons via de Radio. Vanaf het moment dat het fout ging, nam Erik de Leiding door aanwezig te zijn op het Radio-Net. Erik vroeg en zei precies de juiste dingen. Ondanks dat hij niet direct op de locatie was, is hij voor velen die nacht een onmisbaar baken van rust en vertrouwen geweest. Één van de mannen zei die nacht letterlijk tegen mij; “Zolang we de Kapitein horen, heb ik het gevoel dat we alles onder controle hebben.” En dat was ook zo.

“Deze uitspraak zal ik nooit meer vergeten en ik heb er een waardevolle les uit gehaald.”

Of je nu mag leiden bij Defensie, het Bedrijfsleven, Politie en ook in Privé situaties, probeer het baken van rust te zijn gedurende de momenten waarbij de spanning hoog is. Ben jij een sterke Leider, dan maak je het echte verschil tijdens “crisis” situaties en stressvolle “omstandigheden”. In het bedrijfsleven zie je (te) vaak de top van een organisatie zenuwachtig worden op de momenten dat de resultaten onder druk staan. Investeerders en aandeelhouders worden ongeduldig en ze willen resultaten zien.

“Wat denk je dat er met een organisatie gebeurt als de Leiders het verkeerde signaal afgeven? Dit heeft een averechts effect op datgene wat je juist WIL bereiken.”

Blijf ten allen tijden rust uitstralen, Focus je op het Plan en de Mensen die het moeten doen. Teams en Mensen die een baken van rust en vertrouwen om zich heen hebben, zijn beter in staat om belangrijke taken te blijven uitvoeren. Taken die nodig zijn om te overleven (Defensie/Politie/Brandweer) of de resultaten van een (commerciële) Organisatie weer naar het gewenste hoger plan te tillen.

Succes!

Voor altijd verbonden
(Erik te gast in de Podcast 27-10-2020)

https://youtu.be/GNSAA-XCb3M

erik brakert, defensie, luchtmobiele brigade, uruzgan, afghanistan, isaf, leiderschap, team performance, dienend leiderschap, verbindend leiderschap

Apple-Podcasts.png Apple Spotify.png Spotify

Luister op Apple Podcast en Spotify

Ontvang automatisch een email bij een nieuwe Podcast

[mc4wp_form id=”1390″]

leiderschap, defensie, veteranen, , veteraan, sixstarleadership, sales, persoonlijkeontwikkeling, militair, landmacht

Alle blogs

Patrick Coopmans

Ik ondersteun leiders en teams die willen groeien naar de top!

Kennismaken

Sixstar updates

Blijf op de hoogte van blogs, podcasts, events en gratis content

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.