3 Quick Wins om met je team te accelereren
Werkt het niet? Doe het niet!
Door al het podcast geweld van de afgelopen maanden, en de nominatie voor de Dutch Podcast Award, is het delen van ervaringen en het schrijven over leiderschap en team performance een beetje achtergebleven. Het is woensdagavond 20.26 en de gast waar ik vanavond een podcast mee zou opnemen, heeft helaas last minute afgezegd. Een mooi moment om de pen weer eens te pakken.
Wat is de invloed van de leider op het succes van een team?
Momenteel bekleed ik een x-aantal uur per week een interim management rol bij DPG Media field sales. Dit doe ik sinds December vorig jaar, inmiddels bijna 1 jaar, en wat is er veel gebeurt in dat jaar! En dan bedoel ik niet alleen Covid-19 en alle andere universele dingen waar we toch geen invloed op hebben. Ook binnen de organisatie is het een ware rollercoaster en alle externe gebeurtenissen er omheen, maakt de achtbaan alleen maar sneller. In december gestart in de regio Groene Hart, en eind mei werd mij gevraagd of ik naar de regio Eindhoven wilde gaan. Een vergelijkbare opdracht, het team in relatief korte tijd, naar een hoger niveau tillen.
Beide teams hebben in een paar maanden tijd de opmars naar boven ingezet. En als we in Telfort termen spreken; “Van kopzorg regio, naar nummer 1 van Nederland”. Dan is daar voor beide teams, in meer of mindere mate, niets aan gelogen. Dit succes is het succes van de mooie mensen binnen de teams. Het is hun groei, hun succes en alle credits zijn voor het team.
Mijn rol als leidinggevende, is dat ik ze heb laten ontdekken, dat ze nog niet de helft van de potentie benutten.
En door het steeds meer benutten van deze potentie, hebben ze ervaren dat er inderdaad veel meer mogelijk is. Oftewel, het overstijgen van een resultaat, waarvan je dacht dat dit niet haalbaar was, Sixstarleadership.
Waar komt deze snelle up-swing vandaan?
Goede vraag en ik zeg dan vrijwel altijd, dat ik feitelijk gezien niet zo heel veel doe. En dat is, 1 van de meest waardevolle inzichten die ik heb gehad in de afgelopen jaren, overschat niet de praktische invloed, die je hebt als leidinggevende. Het proces en de omgeving doen hun werk, maak je niet te druk, laat het los, en laat het proces en de omgeving hun werk doen.
Met het proces bedoel ik niet procedures.
Met het proces bedoel ik niet een operationeel proces, waar iedereen in zit en zich aan procedures dient te houden. Het proces wat ik bedoel, is de weg naar het moment, dat je met 10 mensen, op een bepaald moment in het leven, samen aan een gemeenschappelijk doel aan het werken bent. Stel je eens voor, gemiddelde leeftijd van het team is 35 jaar. Dan zit daar dus 350 levensjaren aan keuzes, momenten, energie, achtergronden, en die komen “toevallig” bij elkaar. Toeval of niet, geloof in het proces, dat van hieruit ook weer dingen ontstaan. Forceer niet, focus op de volgende stap en zoals Byron Katie zegt, “Follow the simple directions” en “The Universe is friendly”.
Dit proces, zoals boven omschreven, en de omgeving waar je je in bevindt, zijn 1000 keer zo krachtig als datgene wat jij als leider denkt te kunnen inbrengen. Dien het gemeenschappelijke doel, faciliteer de omgeving en het proces. Laat je team hun ware potentieel vinden. Simple and not easy en overschat vooral niet je eigen invloed. “Life is good – Marshall Goldsmith”
Een paar praktischere inzichten, die ik uit mijn eigen ervaring als drie Quick Wins beschouw.
1. Maak je cockpit overzichtelijk
In een omgeving waar de achtbaan vrij snel gaat, ligt het gevaar op de loer, dat je de output teveel wil gaan beheersen. Op zich is dat prima, want je mag best een beetje gevoel hebben hoe de meters in de cockpit erbij staan. Om bij deze cockpit te blijven. Een cockpit met 3 metertjes is makkelijker in de lucht te houden, dan eentje met 25 metertjes. Bij het beheersen van de output, is het dus belangrijk dat je het aantal metertjes zo laag mogelijk houdt. Mijn ervaring is dat max 3 metertjes prettig werkt. Let er dus op, als je er bijvoorbeeld een (sales)-incentive in wil gooien, of een ander “belangrijk” speerpunt, dit geen extra metertjes mag creëren. Mijn ervaring als je dit toch wil doen, stem de inhoudelijke uitvoering zo af, dat ze matchen met je dashboard. Het gevolg is dat alles overzichtelijk blijft, en de piloot strak blijft vliegen. Stel je eens voor wat het met een KLM piloot doet, als je halverwege zijn vlucht naar New York, zijn complete dashboard gaat wijzigen en nieuwe meter toe gaat voegen.
Als leidinggevende laat je ook zien dat de gekozen kpi’s de juiste zijn, je houdt koers, bent geloofwaardig en je toont leiderschap, door keuzes te maken. Keuzes die (soms) tegen de organisatie koers in gaan. Mijn ervaring, durf samen tegen de stroom in te gaan, dan zie je mooie dingen ontstaan. We doen het “anders” dus samen schouders eronder. Werkt het niet, kun je altijd nog omkeren op de rivier, effe snel peddelen en je bent weer bij. Wijzer en een ervaring rijker. In het slechtste geval wordt de teamband er sterker van, het is namelijk heerlijk om het als team anders te doen. Geen slechte bijproducten zou ik zeggen :).
2. Vertrouwen, niet alleen uitspreken, je moet het voelen
Heb je niet het vertrouwen dat je piloten met een cockpit van 3 metertjes kunnen vliegen, dan is de valkuil, dat je er toch maar een metertje extra bij gaat plakken. (Of nog erger, zelf de knuppels gaat overnemen)
En twijfel je of we de juiste dingen doen? Misschien moeten we daar ook nog een google-sheet van laten bijhouden. En om te zorgen dat het aandacht krijgt, zetten we er een incentive op, want anders doen “de mindere piloten” het niet. Herkenbaar?
Heb je oprecht vertrouwen in je team en de mensen daarin, dan onttrek je met ieder extra metertje, zuurstof uit de omgeving van je team.
Zuurstof is dé boost voor creativiteit, verbondenheid, betrokkenheid en de wilskracht om als individu maximaal bij te dragen aan het proces en de winnende omgeving. Is je vertrouwen geen 100%, en denk je echt dat je met meer metertjes moet werken? Spreek dit uit naar je team en werk samen aan het herstel van dit vertrouwen. Wie ben jij wel niet om de mensen in je team niet te vertrouwen, en wie zijn zij wel niet om jou niet te vertrouwen. Je bent een team en je doet het samen. Vertrouwen is de basis en zonder vertrouwen ga je niet verder.
Stel jezelf als leider de vraag, of je vertrouwen in jezelf hebt en dit wellicht spiegelt met je team? (Pijnlijk en waardevol)
3. Voegt het iets toe?
Iets wat ontzettend goed werkt om snel resultaten te boeken, is bij alles vragen, voegt het iets toe? Niet alleen aan de mensen om je heen, nee, bij alles wat je doet, ook jij als de leider. Die ene mail, lange tekst en vol met vragen. Voegt het iets toe? Ja? Prima, zenden dan. Is je antwoord nee of twijfel je? Aanpassen of deleten.
Ga elkaar hierop uitdagen en je zult zien dat er erg veel dingen gedaan worden binnen het team (onder andere “dankzij” de cockpit met de vele metertjes), die weinig tot niets bijdragen, vergeleken met de tijd en energie die er naartoe stroomt. Een extra motivatie, het werk wat uit deze acties komt, roept ook vaak een negatieve response en energie op. Dus ga je je als team en leider hierop verbeteren, dan heb je een win-win te pakken. Tijdwinst, je gaat namelijk minder dingen doen (proces), de energie zal naar een positievere frequentie gaan (omgeving) en de vrijgekomen ruimte, omdat je minder doet, kun je opvullen met positieve dingen die wel iets toevoegen. (omgeving en proces)
Ga dus ook zo om met vragen, taken, opdrachten die jouw kant als leider uitkomen. Denk jij dat het niets toevoegt? Hou het dan weg bij je team en geef het terug, mits de argumenten je van inzicht veranderen. Ga niet (teveel) in een (negatieve) discussie zitten en geloof ook in je eigen koers. Er is niemand die zijn schip en bemanning zo goed kent als de kapitein.
De uitspraak “sommige dingen moeten nu eenmaal” is wel een beetje uit de tijd toen je een telefoonnummer nog moest draaien.
Belangrijke aanvulling, sta wel open voor verbetering en feedback van de mensen om je heen en trek je niet terug in je schulp. Mijn eigen ervaring, is dat ik de valkuil kan hebben, als ik bovenstaande toepas, teveel in mijn eigen waarheden ga zitten. Doe je dit, dan zit er een max aan de groei van je team en jou als leider. Blijf dus communiceren en jezelf uitdagen. Sta ergens voor, durf dit uit te spreken en te onderbouwen en luister ook goed naar de mensen om je heen.
Verbondenheid, Betrokkenheid, Vertrouwen
Conclusie:
1. Keep it simple.
Niet teveel metertjes op het dashboard om wantrouwen te maskeren. Naar de helft wordt toch niet gekeken, voorkom een “overleef de Bila” cultuur en praat over de dingen die er echt toe doen.
2. Vertrouwen is je allerbelangrijkste metertje.
Staat deze niet dik in het groen, lees 100%, dan ga je gewoon niet verder. Zelf gebruik ik meerdere oefeningen en manieren, om deze 100% te bereiken.
Drie peilers waarmee ik het team fundament meet, zijn verbondenheid met elkaar, betrokkenheid bij de opdracht, vertrouwen in mijzelf als leider en de mensen waar ik het mee ga doen. Zijn deze naar mijn gevoel nog niet op een voldoende niveau? Dan blijf je hieraan werken, totdat dit fundament sterk genoeg is om dieper te gaan en meer druk aan kan.
3. Werkt het niet? Doe het niet!
Lijkt heel simpel, is het niet. Je zult nee moeten gaan zeggen, en je ego wil je precies het tegenovergestelde laten geloven. Dit met als doel, dat jij je mensen gaat wantrouwen, gaat micro-managen, dus lastig. Help elkaar. Mijn ervaring, doe dit als team en betrek ook jouw leidinggevende er weer bij. Geloof me, ze zitten in hetzelfde cirkeltje;)
Bovenstaand een paar persoonlijke inzichten en ervaringen. Ik hoop dat je er wat aan hebt en zo niet, dan weet je in ieder geval wat voor jou niet werkt:)
Wil je hier graag eens verder over sparren? Stuur me dan HIER een berichtje.
We zijn genomineerd voor de BNR Dutch Podcast Awards! Stem HIER en help ons de award binnenhalen.
Bijzondere verhalen van de unieke mensen, verdienen een groot podium en jouw hulp is daarbij gewenst. Bedankt namens Sixstarleadership, onze gasten en iedereen die de veteranen en militairen een warm hart toedragen.