oud mariniers,tour de als,als stichting,korps mariniers,ventoux marines,goed doel,ziekte als,noordwijk,veteranen,oud militairen,militairen,mont ventoux,ventoux,berg training,trail running,berg in frankrijk,mariniers training,hardlopen,tour du als hardlopen,tour du als fietsen,tour du als wandelen,mariniers,koninklijke marine,noordwijk aan zee,goede doelen als,mont ventoux hardlopen,mont ventoux wandelen,mont ventoux fietsen

#50 – Oud Mariniers speedmarsen Tour Du ALS – Ventoux Marines

Oud Mariniers speedmarsen Tour Du ALS voor hun buddy Ed ⚓️ In jubileum aflevering nummer 50 ontvangen we de Ventoux Marines. We praten met woordvoerder Willem van der Heijden over de motivatie van deze groep oud-Mariniers uit Noordwijk/Bollenstreek, het verlies van hun maat Ed van Heeswijk, het zijn van Marinier voor het leven en de intense familie banden die er zijn.

‘Verbondenheid, Kracht en Toewijding’

Een mooi persoonlijk gesprek waar zowel het verhaal van de Ventoux Marines, Tour Du ALSen Willem zijn eigen verhaal prachtig naar voren komen.

 

Ontstaan Ventoux Marines ( Bron: zensitivity.nl)
In de Bollenstreek ontstond, onder enkele oud mariniers, het plan om regelmatig elkaar op te zoeken en onder het genot van een biertje en hapje bij elkaar te komen. Dus ook op de Korpsverjaardagen. Zo kwamen wij op vrijdag 9 december 2016 bijeen in een café te Noordwijkerhout. Veel lachen en sterke verhalen tijdens deze avond, totdat een maat van ons, Ed van Heeswijk, de mededeling deed dat hij was gediagnosticeerd met ALS. Ed, de altijd positief zijnde oud marinier, vol levenslust en lol in het leven. Vanaf dat moment zijn wij, als oud mariniers Bollenstreek, altijd om Ed en zijn gezin heen blijven staan.

Veel huisbezoekjes op de vrijdagen waarbij we dan haring en bier tot ons namen en altijd maar bleven lachen. Ed zei zelf altijd dat ALS voor hem geen ziekte was, maar een ‘aandoening’. Langzaam zagen we onze buddy fysiek aftakelen door zijn ‘aandoening’ maar Ed bleef positief. Eerst kreeg Ed steunen voor zijn armen om zijn bestek zelfstandig te kunnen hanteren. Later, toen slikken moeilijker werd, kreeg hij een sonde voor zijn voeding. Een tijd later kreeg Ed een brace om zijn hoofd recht te houden. Toen spreken niet meer ging, kreeg Ed een spraakcomputer welke hij enkel met zijn ogen kon besturen. Natuurlijk had Ed al een aantal ‘afzeik-woordjes’ voor ons in geprogrammeerd. De positiviteit en humor bleven terwijl zijn fysiek langzaam maar zeker verdween. Een traplift werd geplaatst om Elly, Ed’s echtgenote, en dochters Laura en Hannah te ontlasten. En toen ook dat geen soelaas meer bood, kwam er een bed in de woonkamer.

Beetje voor beetje zagen we Ed ten prooi vallen aan deze slopende ziekte. In de gesprekken die wij met Ed hadden vroeg hij bij herhaling of wij, als zijn mariniers buddy’s, de laatste eer wilden bewijzen om als erewacht naast zijn kist bij de uitvaart te staan. Zo geschiedde! ‘We leave no man behind!’ Op 21 augustus 2018 besloot Ed het tijdige voor het eeuwige te verruilen. Ed liet ons echter niet los en hij is niet meer fysiek onder ons maar Ed zal nooit worden vergeten.

Begin juni 2021 opperde oud marinier Leon van Leeuwen het idee om iets tegen ALS te gaan doen. De club mariniers Bollenstreek kwam bij elkaar op het Noordwijkse strand. Leon had het idee om al speed marsend de Mont Ventoux op te lopen tijdens de Tour du ALS en geld in te zamelen om deze rotziekte de wereld uit te helpen. De ‘Ventoux Marines’ werd geboren. Met een club van 13 oud mariniers werden ideeën en plannetjes gemaakt. Leon, als initiator, werd de voorzitter en kwam met een trainingsschema om wekelijks te gaan trainen om uiteindelijk op 9 juni 2022 de 22 kilometerslange tocht te gaan volbrengen.

De Ventoux Marines schreven zich in bij de Stichting ALS voor deelname en kreeg een pagina op www.tourduals.nl . Op deze pagina bij ‘teams’ is Ventoux Marines te vinden. In de eerste maand is er ruim gedoneerd, 30.000 euro!

Iedere week op de zaterdagochtenden om 07.00 uur wordt er door de Ventoux Marines getraind. Soms in sporttenue maar meestal in het tenue waarin we de Mont Ventoux gaan bedwingen, dienstkisten, camouflagebroek, donkerblauw Ventoux shirt en de Korpsmuts.

Alle afleveringen

Luister de Sixstarleadership podcast via jouw favoriete podcast-app

Sixstar updates

Blijf op de hoogte van blogs, podcasts, events en gratis content

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.