erik brakert, defensie, luchtmobiele brigade, uruzgan, afghanistan, isaf, leiderschap, team performance, dienend leiderschap, verbindend leiderschap

#22 – (Militair)Leiderschap tot in het diepst van zijn vezels! – Erik Brakert

Erik Brakert, fantastische kerel, een leider en mens met een bijzonder dosis moed, toewijding en veerkracht.In aflevering 22, ga ik in gesprek met Erik Brakert

Dit gesprek is opgenomen, precies een jaar na het eerste gesprek met Arie van Ingen (23-10-2020). Dit is een mijlpaal en dit gesprek met Erik Brakert is een mijlpaal op zich. Kapitein Erik, voor de mensen van het Pegasus Bravo Team, was de commandant van “ons” gedurende de uitzending naar Uruzgan in 2007. Erik zijn rol, is nog steeds een voorbeeld voor velen en het gezicht van deze fantastische club, die zoveel voor de kiezen heeft gekregen.

Vanaf het moment dat ik ben gestart met de podcast, wist ik, wat zou het ontzettend gaaf zijn als ik Erik Brakert als gast mag ontvangen. Erik, mijn grote voorbeeld uit 2007, de man waar ik zoveel van heb geleerd, een mijlpaal. Een fantastisch mens, en voor mij persoonlijk, de beste leider waar ik mee heb samengewerkt. De laatste keer dat we elkaar hebben gezien en gesproken was in 2009, de eerste en voor mij het laatste samenzijn, van dit team. Om nu 11 jaar later, elkaar weer te zien en te spreken, dit moment is niet in woorden uit te drukken.

Hersenbloeding 20 September 2013
Er wordt een zware bloeding frontaal rechts in de hersenen vastgesteld. Pas na een gevecht van enkele dagen, waarin Erik zweeft tussen leven en dood, wordt de schade vastgesteld. Hij is eenzijdig verlamd. “Houd er rekening mee dat je de rest van je leven in een rolstoel zit”, hoort hij van een arts in het Militair Revalidatiecentrum (MRC) in Doorn. “Dat zijn we dan niet met elkaar eens”, is zijn antwoord. De datum van 20 september is bijzonder, dit is de sterfdag van Tim Hoogland. Lid van het Bravo Team en gesneuveld onder Erik zijn commando.

Voor Erik, als gelovig persoon, geeft dit naast, een lange weg om weer de oude te worden, stof tot nadenken. De oude Erik Brakert, werd de nieuwe Erik Brakert. Zoals hij zelf aangeeft, maakt hij nu meer dan ooit verbinding met zichzelf.


erik brakert, defensie, luchtmobiele brigade, uruzgan, afghanistan, isaf, leiderschap, team performance, dienend leiderschap, verbindend leiderschap

Onderscheiding
Erik heeft op 1 oktober 2020 de Sculptuur Operationeel Optreden ontvangen. Hij ontving hem voor zijn manier van leidinggeven in 2007 in Deh Rawod, tijdens Battle Group 4 van de ISAF-missie in Afghanistan. Onder zware gevechtsomstandigheden en hoge druk heeft hij laten zien een uitzonderlijk leider te zijn. Zijn moedige, toegewijde en veerkrachtige optreden waren een voorbeeld voor de officieren, onderofficieren en manschappen van zijn eenheid.

Erik zijn huidige rol binnen defensie
Hoofd Afdeling Vorming KL. De kern van de werkzaamheden is het ondersteunen bij de ontwikkeling van kennisproducten en het geven van presentaties en workshops om de visie op ‘Vorming binnen de Koninklijke Landmacht’ verder te implementeren binnen het Commando Landstrijdkrachten. Daarbij gaat het om het ontwikkelen van de noodzakelijke eigenschappen en het aanleren van een beroepshouding die zowel individuele militairen als eenheden nodig hebben om hun operationele taak optimaal uit te kunnen voeren. Dit bij zowel de opleidingseenheden, als de parate eenheden.

“Niet maximaal leven, maar optimaal leven”

“Van kunnen naar willen, naar het daadwerkelijk doen,
dat is de uitdaging”

“Vertrouwen en verbinding, daar gaat het om, liefde voor de mens”

 

Erik, bedankt voor wie je was, wie je bent en dat je ons en de luisteraars dit mooie gesprek hebt gegeven.

Lees HIER een artikel over Erik zijn leiderschap. Waarom het belangrijk dat je als leider rust uitstraalt.

Voor altijd verbonden

  • erik brakert, defensie, luchtmobiele brigade, uruzgan, afghanistan, isaf, leiderschap, team performance, dienend leiderschap, verbindend leiderschap

Alle afleveringen

Luister de Sixstarleadership podcast via jouw favoriete podcast-app

Sixstar updates

Blijf op de hoogte van blogs, podcasts, events en gratis content

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.