Wat is de relatie tussen pijn en de team performance

pijn,moedig leiderschap ,business ,defensie ,salesteam ,motivation ,salesmanager ,military ,businessleadership ,inspiration ,veteran ,coaching ,podcast ,militaryleadership ,effectiefcommuniceren ,veteraan, landmacht, leadership, sixstarleadership, vipassana, byron katie
Categorie: Teamontwikkeling

Het team dat zichzelf de meeste pijn doet, maakt de grootste groei.

In 2017 en in 2018 ben ik meerdere weken in Zuid-Oost Azië en Amerika geweest Tweemaal Vipassana meditatie cursus in maleisië en eenmaal the school from the Work van Byron Katie. Op de foto sta ik met Menno en Alwin, twee heren die ik in Maleisië heb ontmoet.Doel van deze reis was onder andere om mezelf beter te leren begrijpen. Waarom doe, denk en voel ik x-y-z?

Iemand anders, of steeds je omgeving naar je hand zetten, dat is best lastig, zo niet onmogelijk. De verandering zal dus vanuit jezelf moeten komen. Het jezelf beter leren kennen en begrijpen, is essentieel om aan de juiste dingen te werken. Werk dat nodig is om te groeien als mens en dat wat je doet.

Vandaag zat ik naar de Kukuru Podcast van Giel Beelen te luisteren, in gesprek met Robert Bridgeman. Een zin van Robert bleef me bij: “Pijn is de poort naar verlichting”.

Dit bracht mijn gedachten weer terug naar de Vipassana meditatie avonturen in Maleisië en the School from the work, van Byron Katie, in LA.

“Those Who Suffer The Most Are Most Likely To Reach Enlightenment” en “Iets groeit of krimpt, het staat nooit stil” zijn wijsheden die diep verankerd zijn in deze leer en levenswijze. Als we verlichting vervangen voor groei en deze wijsheden in de context van team performance plaatsen, dan ontstaan de volgende zinnen:

“Pijn is de poort naar groei”

“Het team dat zichzelf het meeste pijn kan doen, zal de grootste groei doormaken”

En uit eigen ervaring en de ervaring met de teams waar ik mee heb samengewerkt, kan ik beamen dat dit helemaal waar is. Je hebt verschillende lagen van pijn, en hoe dieper je gaat, als individu en als team, des te groter de groei zal zijn. De teams waar we de afgelopen jaren het meest succesvol mee zijn geweest, bestonden uit individuen die dieper wilden gaan dan de mensen om hen/ons heen. Gevolg wel verandering, eerst pijn, dan groei en champagne.

Ik geef een voorbeeld:

Management/Sales/etc. team 1 loopt niet lekker. Er is wat irritatie naar elkaar en er wordt niet echt over doorgesproken. Met het wat schuiven van taken en verantwoordelijkheden is iedereen tevreden en gaan ze weer door.

Management/Sales/etc. team 2 loopt ook niet lekker. In plaats van op inhoud, gaan ze op zoek naar waar de irritatie bij elkaar vandaan komt, wat dit met elkaar doet, en wat iemand echt denkt als er weer eens een conflict is. Het kunnen uitspreken van de gedachte en het gevoel zijn hierbij belangrijk. Vanuit de inzichten die naar boven zijn gekomen, ontstaan afspraken en een nieuwe manier van werken.

Team 2 zal de meeste pijn gaan doorstaan in dit traject, en ze zullen op de korte, en zeker op de lange termijn, de grootste groei gaan maken. Waarom? Ze zijn door de muur van pijn gegaan en gaan nu op een diepere laag de samenwerking weer aan. Er is een verbond ontstaan van mensen die dichter bij zichzelf en bij elkaar zijn gekomen.

Ook als team en als (zelf)-leider is “door de pijn heengaan”, de poort naar groei naar succes.
Ga je iets uit de weg of confronteer je jezelf en elkaar ermee?
En moeilijke keuzes geven een makkelijk (lees groei) leven.

Jezelf en de mensen om je heen beter leren kennen en begrijpen is van essentieel belang. Besef dat je alleen jezelf kunt veranderen, en als je jezelf begrijpt, dan weet je op welke knoppen je kunt gaan drukken. Ga je een dergelijk proces als team niet uit de weg, durf je de diepere lagen op te zoeken en jezelf te confronteren met ongemakkelijke situaties, dan is groei onvermijdelijk.

Over Patrick:

Patrick is geboren in Nijmegen, opgegroeid in Groesbeek en woont sinds 2018 met zijn vrouw Marleen en drie kids in Haarlem. Patrick heeft 12 jaar gediend bij de Landmacht en is 3 maal op missie geweest. Zijn laatste uitzending was in 2007 als groepscommandant naar Afghanistan. Hier heeft hij leiding gegevens tijdens vele gevechten en is daarvoor onderscheiden met het Gevechtsinsigne en door zijn groep met de “Gouden Helm Award”. 

Sinds 2008 is Patrick werkzaam in het bedrijfsleven en is hij Leider en Inspirator voor vele teams. Op een praktische, inspirerende en humoristische wijze ondersteunt hij teams en leiders in hun groei naar high performance level.

Sixstarleadership, overstijg je resultaten!

Apple-Podcasts.png Apple Spotify.png Spotify Podbean.png PodBean Stitcher.png Stitcher

Luister naar de podcast op PodBean, Apple Podcast, Spotify, Stitcher

Ontvang automatisch een email bij een nieuwe Podcast

[mc4wp_form id=”1390″]

leiderschap, defensie, veteranen, , veteraan, sixstarleadership, sales, persoonlijkeontwikkeling, militair, landmacht

Alle blogs

Patrick Coopmans

Ik ondersteun leiders en teams die willen groeien naar de top!

Kennismaken

Sixstar updates

Blijf op de hoogte van blogs, podcasts, events en gratis content

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.