Misverstand over Militair Leiderschap?

#leiderschap #business #defensie #salesteam #motivation #salesmanager #military #businessleadership #inspiration #veteran #coaching #militaryleadership #effectiefcommuniceren #veteraan #landmacht #leadership #sixstarleadership #lestweforget #opdatwijnooitvergeten #interim
Categorie: Leiderschap Military

Het bedrijfsleven heeft verkeer beeld van Militair Leiderschap

Dit misverstand is ontstaan door een eigen militaire ervaring, een stoere film of verhalen van vroeger. Nu ik zelf reeds 10 jaar weg ben bij “De Baas”, ervaar ik nog steeds dat het beeld van Militair Leiderschap vaak niet correct is. Leidinggeven als Militair is direct, hard, “omdat ik het zeg”, etc.

In dit Artikel deel ik een groot misverstand over Militair Leiderschap

“Militair Leiderschap is gebaseerd op hiërarchie en macht”

“Militair Leiderschap is gebaseerd op hiërarchie en macht. Degene in de hogere rang is de baas en geeft de bevelen. De rest en dan met name de manschappen hebben te luisteren en uit te voeren.”

D-Day, 6 Juni 1944, de invasie van Europa op de stranden van Normandië. Is het zo dat een soldaat zijn boot uitrent richting het strand, omdat zijn commandant dat zegt? NO WAY, hij heeft een taak, als onderdeel van de Groep, zijn maten een MISSIE!

Afghanistan 2007, ik loop met mij groep een patrouille, we worden beschoten en iedereen doet zijn “ding”. Niet omdat ik dat zeg, NO WAY. We doen de dingen die we moeten doen om te overleven, om mijn buddy en de groep te ondersteunen en de MISSIE te volbrengen.

Bij beide voorbeelden komt geen hiërarchie aan te pas. Tuurlijk, bij het maken van de plannen, bepalen de commandanten uiteindelijk hoe en wat. In Afghanistan overlegde ik ontzettend veel voordat we knopen doorhakte, draagvlak en geloof in een actie en in elkaar zijn essentieel.

“Heb je de serie Band of Brothers of Saving Privat Ryan gezien? Hier zie je dat er regelmatig om vrijwilligers en om een mening wordt gevraagd. Toen al, f*cking Tweede Wereldoorlog??

En weet je wat interessant is? In het bedrijfsleven komt het hiërarchische type Leiderschap meer voor dan bij defensie. Defensie is een organisatie waarbij iedereen zijn eigen specialisme heeft en leven en dood op het spel staan. Bij Defensie zijn SaamhorigheidVerbondenheid en Vertrouwen in elkaar extreem belangrijke waarden. Het Teambelang staat op 1, het individu is ondergeschikt en niemand is belangrijker dan het Team of de opdracht. De commandant zijn specialisme is anders dan bijvoorbeeld de Verbindelaar of de Sniper. De commandant zet de lijnen uit, bewaakt de cohesie, de synergie en is de connectie met andere eenheden en het hogere niveau. Gedurende extreme situaties, denk aan de hinderlaag tijdens de patrouille te voet, dan zal iedere specialist in een split second zijn keuzes moeten maken. Dit alles met het grote plaatje in het achterhoofd, de commandant bewaakt dit plaatje en communiceert daar waar nodig om bij te sturen. Een Militaire Leider zal zichzelf NOOIT boven zijn groep plaatsen. Dankzij deze houding en de connectie die hij/zij heeft met zijn mannen/vrouwen, is hij in staat om snel moeilijke beslissingen te nemen zonder noemenswaardige weerstand.

Leiderschap dat is gebaseerd op hiërarchie en macht zal niet bijdragen aan het groeiproces van het team, het individu en de kwaliteit van de operatie.

Bij defensie heb ik geleerd dat Saamhorigheid, Verbondenheid en Vertrouwen in elkaar van onschatbare waarde zijn. En dan niet alleen op papier als mooie HR Core-Values in een recruitment folder of een poster aan de muur. Dit moet het DNA zijn van jezelf, je mensen en de organisatie. OOK of HELEMAAL als de druk hoog is en het even wat minder gaat.

In het bedrijfsleven is er (nog) teveel ongefundeerde Top Down pressure en ontbreekt het aan deze drie ontzettend belangrijke waarden. Mensen begrijpen het niet, accepteren het niet, verlaten het schip, weerstand, dit met alle gevolgen van dien die grote invloed hebben op de resultaten van de organisatie. Top Down Leiden op basis van Hiërarchie kost bakken met geld!

Een oorlog, Business of Military, win je niet als macht en hiërarchie van “De manager” of “De commandant” de basis is van het plan. Zorg ten alle tijde dat je als Leider de connectie hebt met de mensen in je Team, je precies weet wat er speelt en iedere dag “samen”-“werkt” aan mooie doelen.

Mijn Motto bij defensie was;

Samen Drinken–Samen Huilen–Samen Afzien–Samen succesvol en indien we het niet meer weten ben ik “De Baas” 

Alle blogs

Patrick Coopmans

Ik ondersteun leiders en teams die willen groeien naar de top!

Kennismaken

Sixstar updates

Blijf op de hoogte van blogs, podcasts, events en gratis content

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.