De Loyaliteit van Militairen is niet oneindig

#leiderschap #business #defensie #salesteam #motivation #salesmanager #military #businessleadership #inspiration #veteran #coaching #militaryleadership #effectiefcommuniceren #veteraan #landmacht #leadership #sixstarleadership #lestweforget #opdatwijnooitvergeten #interim #persoonlijke ontwikkeling #loyaliteit #militairen
Categorie: Zelfleiderschap

Al jaren wordt er roofbouw gepleegd op de Defensieorganisatie en niet in de laatste plaats op het Defensiepersoneel zelf. Veiligheid staat voorop zegt de politiek! Echter, op het moment dat de minimale vereiste als norm wordt gezien om maximaal gas te geven, dan zit je op een gevaarlijk spoor. De loyaliteit van de Militairen staat op het spel.

De reden waarom Defensie nog niet helemaal is ingestort,
is mede te danken aan de loyaliteit van de militairen zelf.

Onwijs veel respect heb ik voor iedereen die gediend heeft en momenteel nog steeds actief is bij “De Baas”. De belangrijke bijdragen die zijn geleverd en nog steeds worden geleverd ten dienste van ons land. En ons land, dat zijn wij allemaal. Wij kiezen de mensen die in Den Haag aan het roer staan en die besluiten over de inzet en toekomst van onder andere Defensie.

De missies in Irak en Uruzgan hebben deze onvrede gecamoufleerd

We kunnen stellen dat Defensie momenteel niet in de beste staat ooit verkeert. Het materiaal kraakt, het aantal open vacatures en dus de werkdruk is misschien wel hoger dan ooit tevoren. Tegenover het krakende materiaal en de hoge werkdruk staat een fantastische groep mensen, een leger, een eenheid, individuen in de bloei van hun leven. En het is pijnlijk om te zien, dat een groot deel van deze personen vast lijkt te zitten in het fenomeen dat loyaliteit heet. 10-15 jaar geleden was er al onvrede. De missies in Irak en Uruzgan hebben deze onvrede gecamoufleerd. “We” gingen eindelijk dingen doen, we kregen zelfs wat “extra spulletjes” van de baas. Voldoende was het niet en vaak kwam het veel te laat op de juiste locatie. De “Noorloosen” (*outdoor winkel) van deze wereld zijn massaal leeg gekocht. Investeren in je eigen functioneren en veiligheid: geen probleem, “We Love What We Do!”.  En met een kaal salaris van €1500-€1800,- netto, kun je wel wat missen, toch?

Je gaat toch voor 6 maanden op missie en dan krijg je er, naast wat kogels om je oren, ook een paar honderd euro bovenop. In die tijd waren wij een leger dat mee kon doen met de beste! En daarna val je als persoon en organisatie in het diepe dal na de grote piek.

Het gesprek dat mijn leven veranderde

Na Uruzgan zijn er nog diverse missies geweest, deze heb ik zelf niet meer meegemaakt. In mei 2008 heb ik na 12 jaar de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven. Deze keuze is in een stroomversnelling gekomen na een bijzonder gesprek enkele maanden eerder.

Het was in “Het Drooghok”, de Eskadrons bar. We hadden met een groep leidinggevende een meeting met twee hoger geplaatste onderofficieren, de Brigade Adjudant en de Landmacht Adjudant. In die tijd was er veel onduidelijkheid onder de Irak en Uruzgan gangers over de periode na deze intensieve missies. Het aantal officieren en onderofficieren in de leeftijdscategorie 30-35 jaar dat defensie de rug toe keerde was flink aan het stijgen. Ook ikzelf behoorde in potentie tot deze groep.

?Mijn vraag aan de toenmalige Brigade Adjudant;
“Wat zijn de plannen vanuit Defensie om de uitloop van deze groep collega’s in te dammen?”

?Het antwoord dat ik kreeg;
“Niets, jullie moeten blij zijn met wat je hebt. In het bedrijfsleven komen jullie nergens aan de bak.”

?BAM, net terug uit Uruzgan, smash in the Face!

Na één nachtje slapen, heb ik mijn ontslagbrief geschreven en overhandigd aan de toenmalige Eskadrons Commandant Majoor Niels Roelen. Hoever gaat loyaliteit, nou, voor mij tot hier en niet verder. Mis ik defensie? JA. Heb ik spijt dat ik weg ben gegaan bij Defensie? NEE, absoluut niet.

Al snel ontdekte ik dat er nog zoveel meer te ontdekken was buiten de poort.

Regelmatig zie ik artikelen voorbij komen over de betrokkenheid van de Politiek naar onze Veteranen en Militairen toe. Of beter gezegd: het ontbreken daarvan? Onder andere een artikel op Management-Impact heeft mij aan het denken gezet.

Staat loyaal zijn aan “De Baas” gelijk aan niet  loyaal zijn naar jezelf toe?

Deze vraag kwam in me op bij het lezen van dit stuk. Het leven biedt namelijk zoveel meer. Vele militairen staan in de bloei van hun leven, en hebben nog een hele carrière voor zich. Tuurlijk is werken bij Defensie een fantastische ervaring. Je leert zoveel unieke dingen, waar je zoveel mee kunt doen. Voor jezelf, en ook voor anderen.

“Zolang de loyaliteit van de “gewone” Soldaat/Sergeant/Kapitein blijft bestaan,
zal defensie niet veranderen.”

Je wil alles uit het leven halen, nieuwe dingen ontdekken, andere mensen ontmoeten en vreemde (werk)-culturen leren kennen. En wat dat “alles” was zien we hopelijk over vele jaren wel op ons sterfbed. Zelf heb ik tot op heden geen spijt gehad van de stap naar het bedrijfsleven. Er gaat een hele nieuwe uitdagende wereld voor je open. Als ex Militair neem je veel bagage mee en ga je ook weer heel veel nieuwe dingen leren. Het Bedrijfsleven en Defensie leren van elkaar, dagen elkaar uit en het is heel interssant om daar als voormalig Militair deel van uit te maken.

Met vallen en opstaan ga je in het bedrijfsleven je pad vinden.
Loyaal zijn aan jezelf  en de dingen die jij belangrijk vindt, dragen bij aan het succes.

Met Sixstarleadership leggen we de verbinding tussen Defensie en het bedrijfsleven. Eén van de dingen die we doen is (ex)-Militairen ondersteunen die een carrière switch hebben gemaakt, willen  maken of er middenin dit proces zitten. Hierbij komen onze kennis, ervaringen en netwerken in zowel het Bedrijfsleven als Defensie uitermate goed tot zijn recht. Deze samenwerking is waardevol voor de deelnemers en erg leuk voor ons om te kunnen bijdragen aan het realiseren van ieder zijn individuele doelen.

De tijd dat je een speelbal bent van grote organisaties ligt inmiddels achter ons.

Defensie en dan met name de politiek zal dit gaan inzien, anders gaan ze het op den duur ondervinden. De Loyaliteit aan “De Baas” is namelijk niet oneindig. Generaal van Uhm schrijft in zijn mooie boek, Ik koos voor het wapen; “3 keer nee zeggen is ook loyaliteit.”

Helemaal mee eens en 3 keer ja zeggen tegen jezelf is ook Loyaliteit.
Iets om over na te denken
?

Patrick???

Ps;
Ben jij een (ex)-Militair en wil/overweeg je een volgende stap te gaan zetten in je carrière?
We organiseren een Workshop waarbij jij je Militaire kennis en ervaringen gaat benutten en mooie stappen gaat zetten naar of in het bedrijfsleven. Je krijgt duidelijkheid welke richting het beste past bij jou, je gaat met een bewezen stappenplan werken en je krijgt 1 op 1 coaching/begeleiding. Meer info Klik dan ?HIER

Heb je vragen of wil je meer weten over Sixstarleadership.com?
Neem dan ?HIER contact op.

Tot Snel!???

Patrick

Alle blogs

Patrick Coopmans

Ik ondersteun leiders en teams die willen groeien naar de top!

Kennismaken

Sixstar updates

Blijf op de hoogte van blogs, podcasts, events en gratis content

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.