De leiderschap 3-eenheid, vertrouwen, verbinden, dienen
Het team stelt de leider in staat om de opdracht te dienen
Als volger van Sixstarleadership of connectie van ondergetekende zal het je de afgelopen week niet zijn ontgaan, het gesprek met Erik Brakert.
Naast het feit dat het voor ons beide een bijzonder moment was, heeft het ook veel losgemaakt bij de leden van het Uruzgan 2007 Bravo Pegasus team, direct betrokkenen, familie en overige bekenden. Vele mooie reacties, vaak emotioneel en vooral dankbaar voor de band die sterk is.
De relatie tussen vertrouwen, verbinden en dienen.
Vertrouwen, verbinden, dienen, voor degene die het hele gesprek hebben gezien/geluisterd, zal dit herkenbaar zijn. Het is de rode draad waarmee Erik de prestaties van het team, en het type leiderschap omschrijft, hoe hij zelf te werk is gegaan. In een eerder artikel (Aug-2019) heb ik het type leiderschap van Erik al eens beschreven vanuit mijn eigen ervaring. Nu terugkijkend op de podcast met Erik, kunnen we concluderen dat er vele raakvlakken zijn.
Een drie-eenheid, mits in de juiste volgorde
Zonder het tot actie komen, zijn alle mooie termen slechts loze woorden. Dat geldt ook voor vertrouwen, verbinden en dienen. Heel erg mooi, echter komt er geen actie, dan kan het prima in een management boek, alleen ga je er geen beweging mee tot stand brengen. Als leider essentieel dat je naast “WAT je wil”, ook altijd het “HOE je het gaat doen” meeneemt in je eigen gedrag en communicatie.
Vertrouwen
Vertrouwen, dat is het fundament van ieder team. Is er geen vertrouwen in jezelf, (zelf-vertrouwen), vertrouwen in elkaar of vertrouwen in het team, dan ga je “het” niet voor elkaar krijgen. Het “het” is voor ieder persoon, team of organisatie verschillend, de waarde van vertrouwen niet. Is dit fundament gebouwd op vertrouwen sterk genoeg, alleen dan zul je als leider in staat zijn om de verbinding tot stand te brengen met de mensen waar je mee werkt. Erik zegt nadrukkelijk, dat het eigenaarschap van het tot stand brengen van deze verbinding, bij de leidinggevende ligt. Daar ben ik het mee eens en daarnaast is iedereen wel zelf verantwoordelijk voor zijn eigen functioneren. Dus heb je zelf de behoefte om meer verbinding met je leidinggevende te krijgen, dit om de communicatie en je prestaties te verbeteren, kom dan in actie, wacht niet op “het hoger niveau”.
Verbinden
In de situatie van Erik, tijdens de gevechten in Uruzgan, was het uiterst complex om te communiceren met zijn team. In dit geval de pelotons commandanten, en de groepen, die vaak uit het zicht, onder (vijand)-druk aansturing en leiding nodig hadden. Niet om de mannen de dingen te laten doen waar ze goed in zijn, wel om het “geheel”, maximaal in te zetten. Om op die momenten met elkaar in verbinding te komen, dat is behoorlijk uitdagend spreek ik uit eigen ervaring. Verplaats jezelf even in de meest hectische situatie die je jezelf kunt indenken, werk/privé, en degene waar jij het contact mee wil zoeken, zit nog eens 2 keer zoveel in het extreme. Nu wil jij met deze persoon wat gedaan krijgen, dan zul je eerst een goede verbinding moeten leggen. Verbinding in de zin van communicatie technisch (telefoon, mail, praten, etc), en verbinding in de zin van energetische verbinding, hart tot hart verbinding, kom je binnen, raak je de juiste snaar.
“Maak verbinding, en zit op dezelfde frequentie”
Ben je in staat om deze verbinding tot stand te brengen, dan is het gevolg dat je in iedere situatie “binnen komt” en je de gedachte, gevoel, emotie en gedrag van een persoon kunt beïnvloeden. Erik Brakert was hier bijzonder sterk in, het verbinding maken met zijn team, tijdens extreme gevechtsomstandigheden. Daarom is vertrouwen in, en het elkaar kennen, het allerbelangrijkste fundament van succesvolle teams. Zonder vertrouwen en voldoende kennis van de ander, is het tot stand brengen van een krachtige verbinding niet mogelijk.
Dienen
In eerste instantie voelt dienen en dienend leiderschap bij mij minder prettig. Dienen kan als nederig en slaafs worden gezien door je team en dat ze je voor alles mogen inzetten. Jij dient ze toch wel. Na het gesprek met Erik ben ik daar anders over gaan denken, zeker in relatie tot de drie termen en fases die we hier ook benoemen, vertrouwen, verbinden, dienen.
“Je dient je mensen en de opdracht. Het team heeft mij in staat gesteld om de leider te zijn die ik was.” – Erik Brakert –
Bovenstaande quote is bijzonder en daar zit heel veel in. Mijn overtuiging is, dat de leider niet altijd de leidinggevende hoeft te zijn. Om die reden vind ik ook, dat iedereen verantwoordelijk is om te werken aan vertrouwen en verbinding binnen een team. Als je kijkt naar Erik zijn quote, dan is de deze vanuit de omstandigheden in Uruzgan helemaal waar. En in extreme (vredes) – omstandigheden, dan is je vangnet vaak de hiërarchische structuur, de vastgestelde rollen, er vanuitgaande dat de juiste persoon op de juiste plek zit. Pittige reorganisaties, rampen, aanslagen, etc, we vallen dan in de meeste gevallen terug op de primaire rolverdeling.
Onderstaand is de quote wat gewijzigd, met behoudt van de kern. De strekking blijft hetzelfde, het dienen van, jezelf, het team en de opdracht. Op deze wijze uitgeschreven, is het ook in het bedrijfsleven of privé over ieder team/gezin heen te leggen. Het basis fundament om individueel en als geheel te groeien, succesvol en gelukkig te zijn.
“Je dient je collega’s en de organisatiedoelstelling. Het team stelt mij in staat om een waardevol teamlid te zijn.
We dienen elkaar!”
Vertrouwen, verbinden en dienen
Vertrouwen, verbinden en dienen is een waardevolle drie eenheid en o.a. door fantastische leiders zoals Erik Brakert beproeft in oorlogsomstandigheden. Wil je het inspirerende gesprek met Erik (nogmaals) bekijken/beluisteren, klik dan HIER.
Deze afsluitende quote, is een heel krachtig stukje tekst, waar leiders en teams mee aan de slag kunnen. Deze twee zinnen zijn de WAT, HOE je dat gaat doen is de volgden stap. En zoals we dit artikel zijn begonnen, zonder HOE geen beweging.
Mijn eigen ervaringen, hoe ik dit zelf doe, deel ik graag. Je kunt me HIER altijd een berichtje sturen. Succes!