Jezelf zijn, of ondergeschikt aan?

leiderschap, authentiek leiderschap, otto van wiggen, niemand is belangrijker dan het team, iedereen is belangrijk, team, team performance, defensie, militair, veteraan, veteranen, maarten oversier, maarte oversier podcast

Een paar jaar geleden was mijn overtuiging dat niets belangrijker was dan het team.

Als leider vanuit mijzelf bijna een eis dat eenieder zich ondergeschikt maakte aan het “team-belang”. Dit mede aangejaagd door jaren vorming in een hiërarchische omgeving van structuur, discipline, uitvoeren en dienstbaar zijn. De afgelopen jaren ben ik daar steeds anders naar gaan kijken.

Van ‘Niemand is belangrijker dan het team’ naar ‘Iedereen is belangrijk voor het team’.

In het gesprek met Maarten Oversier is daar voor mij een nieuwe laag aan toegevoegd.
Een laag die het woord “Team” een andere betekenis geeft.

‘Het woord team zet een claim op een groep mensen die een bepaald belang te dienen hebben.’ – Maarten Oversier –

Kijk HIER een kort video fragment uit de podcast met Maarten.

leiderschap,defensie,militair,veteraan,veteranen,teamperformance,scherpschutters,eindbazen,militair leiderschap,ondernemende veteranen,special forces training,persoonlijke ontwikkeling,leiderschapstraining,team performance,teambuilding militair,team ontwikkeling,outdoor reizen,veteranen podcast,podcast militairen,psychecelica,behandeling ptss,ptss veteranen,retreats,ayahuasca,veteranen retreats,veterans retreat,retreats for healing,ayahuasca experiences

 

Gewenste en verwachte rol

Door allerlei rituelen, symbolen, angst om eruit te stappen, er buiten te vallen, blijven mensen onderdeel van een team. Het team kan dan een omgeving worden, waarbinnen individuen een gewenste en verwachte rol spelen, steeds verder van de eigen identiteit, alles om er maar bij te blijven horen.

Heb je de moed om het team te verlaten, dan ga je jezelf tegenkomen. Kijk naar veteranen die besluiten de burgermaatschappij in te gaan. Je mag het in eerste instantie zelf gaan doen. Jezelf beter gaan leren kennen, en dat is een confronterend en oneindig pad. De stap terug naar de oude omgeving is zo gemaakt. Een vertrouwde omgeving, waarin je je in ruil weer dienstbaar gaat opstellen. Je zet jezelf letterlijk op de tweede plek.

Ik spreek uit ervaring. In Januari 2004 heb ik Defensie na 6 jaar verlaten. Drie maanden later was ik alweer aan het solliciteren, en in November 2004 trok ik mijn groene pak alweer aan. Ipv de persoonlijk leiderschap uitdagingen van het leven aan te gaan, koos ik voor de weg terug. Vier jaar later in 2008 stapte ik wederom uit het het Defensie apparaat. Steeds sterker was het gevoel dat ik niet mijn eigen levensrol aan het spelen was. Ik moest eruit, ik moest er doorheen, en de jaren daarna waren zacht gezegd niet altijd even makkelijk. Van inschikken naar in je eigen kracht en licht staan

Het uitgangspunt is mijn inziens dat het individuele belang, behoefte, wensen, etc, in vrijwel alle gevallen boven het belang van het collectief staat. Vanuit je eigen kracht kun je de keuze maken om van waarde te zijn voor dit collectief. Van hieruit ontstaan mooie samenwerkingen, die passen bij het individu.

Teams zijn mooi, het individu staat centraal.

Je doet het niet alleen, je doet het zelf.

Vanuit zelf ga je naar samen, en vanuit samen realiseer je mooie dingen.

 

Het hele gesprek met Maarten staat sinds een paar weken online op YouTube, de bekende Podcast kanalen en de website van Sixstarleadership.

Alle blogs

Patrick Coopmans

Ik ondersteun leiders en teams die willen groeien naar de top!

Kennismaken

Sixstar updates

Blijf op de hoogte van blogs, podcasts, events en gratis content

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.