Jack Welch, de beste CEO van zijn tijd is niet meer, 1935-2020

Podcast, Leadership, military, defensie, veteraan, jack welch, ceo
Categorie: Leiderschap

Vorige week is “CEO” Jack Welch komen te overlijden.

Jack Welch, de man die van 1981 tot 2001 faam maakte als CEO van General Electric (GE). Faam in de zin van groei, en wat voor een groei. Onder zijn leiding steeg de waarde van GE van 12 Miljard USD naar 410 Miljard USD. Een gigantisch bedrag, zeker voor die tijd en helemaal omdat het om een gevestigd bedrijf ging.

Naast de groei in waarde, heeft zijn manier van denken en doen, zijn, (naast zijn eigen Jack Welch Management Institute) wereldwijd nog altijd een inspiratiebron voor lezingen en de beste executive MBA opleidingen.

Waar komt mijn interesse voor deze bijzondere man en succesvol ceo vandaan?

In 2008 rolde ik met het Uruzgan woestijnzand nog achter de oren het bedrijfsleven in. Vol met energie, ambitie en…onwetendheid.

De vraag die ik mezelf regelmatig stelde in die periode: “Hoe maak ik als leider de vertaalslag naar de commerciële wereld?”

De principes van leidinggeven en het proces hoe tot een geoliede machine te komen had ik redelijk onder de knie. De omgeving was echter veranderd, van defensie naar corporate, en het “leek” het alsof het allemaal anders is.

Het is begin 2009 en inmiddels ben ik een half jaar als burger “manager” werkzaam bij De Telefoongids. In die tijd (nog) heel succesvol (dacht ik). Een echte sales organisatie, veel energie en zojuist concurrent Gouden Gids overgenomen. Het was denk ergens April 2009, toen ik aanwezig bij een bijeenkomst, waar het gehele sales management team van Nederland voor was uitgenodigd. Een gezelschap van pak hem beet 50 man/vrouw sterk. Interessante workshops, leuke lezingen, inspirerende filmpjes, the sky is the limit en afsluiten met een bitterbal en een borrel. De sfeer was goed en vooral heel erg gezellig. Rond een uurtje of acht liep ik als één van de eerste richting de garderobe. Zoals wel vaker stelde ik mezelf de vraag: “Wat heb ik vandaag geleerd wat ik morgen kan delen met het team?”. En dat viel vies tegen…

Ik dacht: “Wat heb ik nu eigenlijk geleerd waar ik echt iets mee kan morgen?”

Dozen vol met dikke gele boeken

Op dat moment zag ik de HR Directeur, Caroline, met allemaal dozen staan. Dozen vol met dikke gele boeken. Voor mij was dit, in tegenstelling tot meerdere lacherige collega’s, een magisch moment, mijn eerste business-boek, het allereerste  management-boek op mijn plank: “De kunst om dingen gedaan te krijgen” van Larry Bossidy en Ram Charan.
Dit boek ben ik gaan lezen, en nog een keer en nog een keer. Het was mijn handboek gedurende mijn studie bedrijfskunde (2010-2015) en als iemand aan me vraagt, ken je een goed dat ik moet lezen, dan is de kans dat ik “De kunst om dingen gedaan te krijgen” benoem, vrij groot.
In “De kunst om dingen gedaan te krijgen” vertellen Larry Bossidy en Ram Charan over de periode, waar ze zeer close hebben samengewerkt met CEO Jack Welch. Vanuit praktijkvoorbeelden, de uitdagingen en de kansen, leggen ze de “Jack Welch way of working” uit.

Van de vele lessen die ik er de afgelopen 12 jaar voor mijzelf heb uitgehaald, is er eentje die dagelijks on top of mind is: “Doe wat je beloofd”

Het is een hele simpele en toch zo moeilijk: “Doe wat je beloofd!”

Van een omgeving waar dit vanzelfsprekend was, defensie, belandde ik in een omgeving waar het tegenovergestelde waar was.Er gebeurde van alles en eigenlijk gebeurde er niets en nu begrijp ik waarom we dit boek kregen. Het bedrijf waar ik het over heb bestaat al jaren niet meer in zijn toenmalige vorm. Voor mij was dit de eyeopener, hoe belangrijk het is, dat je de kunst beheerst, om dingen gedaan te krijgen. Mijn motto dat ik jarenlang actief communiceerde naar de teams waar ik leiding aan heb gegeven: Doe de juiste dingen, doe het op het juiste moment en doe dit met de juiste mensen. Dan is het komen tot een winnend team een kwestie van tijd.

“Do the right things right, at the right moment, with the right people”

TIP: Ben een lezer, geen lacher en lees DIT boek.
Een kunstwerkje en must read voor iedere manager/leider, waar de bijzondere man Jack Welch vaak als voorbeeld is genomen.

MEER INFO over Leiderschap en Teamperformce.

Luister naar De Sixstarleadership PODCAST

Het boek

Over de kunst om dingen gedaan te krijgen: (BRON: piano forte festival)
Uitvoeren is niet iets wat je delegeert om je daarna aan grote zaken te wijden, maar Militair, leiderschap, Podcast, Leadership, military, defensie, veteraan, jack welsch, ceodient juist tot de kern van je strategie, je doelen en je bedrijfscultuur te behoren.In De kunst om dingen gedaan te krijgen laten Larry Bossidy en Ram Charan zien welke prioriteiten managers moeten stellen om waar te maken wat ze beloven. Drie processen staan daarbij voorop: strategie, mensen en organisatie. Nieuw in dit boek is de wijze waarop de auteurs deze processen met elkaar verbinden. Het resultaat van hun aanpak is een bedrijf waar management en werknemers ding uitdragen: waarmaken wat je beloofd hebt.

Larry Bossidy was CEO van General Electric en Honeywell International. Aan het laatste bedrijf is hij nog steeds verbonden.Ram Charan doceerde aan de Harvard Business School en de Kellog School of Northwestern University. Hij schreef diverse boeken. Hij is zo gewild als consultant dat hij voor een reizend bestaan koos met een kantoor als thuisbasis.De kunst om dingen gedaan te krijgen is een bestseller in de Verenigde Staten van Amerika en is in een groot aantal landen vertaald.’Het doel van dit boek is niet om je te vermaken, maar om je iets te leren’ – New York Times’Het nuttigste managementboek dat in jaren geschreven is. Doe jezelf een plezier en koop het!’ – Boston Globe

BESTEL DE KUNST OM DINGEN GEDAAN TE KRIJGEN OP BOL.COM

MEER INFO over Leiderschap en Teamperformce.

Luister naar De Sixstarleadership PODCAST

 

leiderschap, defensie, veteranen, , veteraan, sixstarleadership, sales, persoonlijkeontwikkeling, militair, landmacht

Alle blogs

Patrick Coopmans

Ik ondersteun leiders en teams die willen groeien naar de top!

Kennismaken

Sixstar updates

Blijf op de hoogte van blogs, podcasts, events en gratis content

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.