Belang van “Hoe” je “Het” bekijkt

leiderschap, sixstarleadership, leadership, business, military, defensie, mindset, army
Categorie: Leiderschap Military

Het is de zomer van 2007 in Afghanistan.

Het zal rond 3 uur in de middag zijn en ontzettend heet en stoffig. Samen met de groep waar ik tijdens deze actie leiding aan gaf, zitten we bij elkaar en we zijn aan het bijkomen van een hinderlaag waar we een paar uur eerder vol zijn ingelopen. We zijn bezweet en hebben het gelukkig weer allemaal overleefd. Op adem komen, goed zorgen voor jezelf, je buddy, de groep, de wapens en het materieel. Het is een drill (A standard operating procedure SOP), je doet je checks en de groep gaat zich weer gereed maken voor de volgende actie. We zorgen weer voor de juiste mindset.

“Ik kijk naar de jonge koppies en voor het eerst zie ik ook angst en twijfel. Het zijn stuk voor stuk toppers en deze hinderlaag van de Taliban was close..heel close..en toch moeten we verder!”

leiderschap, sixstarleadership, leadership, business, military, defensie, mindset, armyDe mannen gaan zich gereed maken, iedereen heeft zijn eigen taak en is daar verantwoordelijk voor. We vertrouwen elkaar blind en degene die verantwoordelijk is voor de munitie is aan het oplijnen hoeveel we dienen “op te toppen”. Hij roept tegen me; “Pat, we waren bijna door al onze munitie heen met de hele groep! We hadden precies genoeg om dit klusje te klaren!” Vertrouwen in je uitrusting is essentieel en ik zag dat de groep weer in de juiste vibe kwam. Uitrusting in orde maken, nieuwe munitie en we konden weer op pad.

Later die middag sprak ik een groepscommandant van een andere eenheid. Zijn groep had die dag een soortgelijke actie meegemaakt en er was nu twijfel ontstaan. Ik vroeg wat daar dan de reden van was? Blijkt dat deze groep ook bijna door de munitie heen was en dit zat nu tussen de oren van zijn mannen. Hij vond het, begrijpelijk, lastig en vroeg zich hardop hoe hij hiermee moest omgaan.

“Wat vind je er zelf van?” vroeg ik hem. Hij gaf aan dat hij het gevoel van zijn groep wel begreep. “Dat is je uitdaging, je begrijpt het. Begrip is goed, begrijpen is nu geen optie”, zeg ik tegen hem. Daarop stel ik hem de vraag; “Had je bijna munitie tekort, of had je precies genoeg??”

army, business, landmacht, veteran, veteraan, leadership, leiderschap, sixstarleadership

De Mindset van onze groep is positief ingesteld, altijd geweest. Vertrouwen in elkaar, in jezelf en in de toekomst. Dit voorbeeld maakt duidelijk hoe belangrijk mindset is bij complexe situaties. De manier zoals JIJ kijkt, bepaalt hoe de toekomst er in jouw gedachten uitziet.

Meer info?

Alle blogs

Patrick Coopmans

Ik ondersteun leiders en teams die willen groeien naar de top!

Kennismaken

Sixstar updates

Blijf op de hoogte van blogs, podcasts, events en gratis content

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.