Baas maakt er een zooitje van!

sixstarleadership, business, military, leiderschap, leadership, sales, management,
Categorie: Leiderschap

Herkenbaar: Je denkt en zegt “Ik haat mijn baas”, omdat je er vrij zeker van bent dat hij het “niet snapt” en er een zooitje van maakt. En niemand zegt er iets van, want, tja, het is de baas, de manager. En toch, is je baas feedback geven wel het juiste om te doen. En dan komt de hamvraag: Hoe vertel je je baas dat hij het niet geheel juist doet, zonder je baan op het spel te zetten en over te komen als een eikel?

Dit is de eerste stap: Overtuig jezelf ervan dat hij het echt op een beter manier kan doen. Feedback geven aan je baas is 1 ding en als je het dan zelf niet bij het juiste eind hebt…auw. Het lijkt een cliché en je wil echt niet als een idioot overkomen in dit soort situaties. De kans dat je de deksel op je neus krijgt is vrij groot;).

Uiteindelijk: Is je baas een top baas, dan staat hij open voor jouw feedback en zal hij naar je luisteren.

Bij defensie plan je na iedere actie een “After Action Review” in. Hier wordt op een directe en confronterende manier feedback gegeven aan elkaar. Dit met maar 1 doel: elkaar beter maken en dus het team sterker. Ongeacht rang of rol, gelijkwaardig en eerlijk. Extreem waardevol en essentieel om te groeien.

HOE GEEF JE FEEDBACK AAN JE BAAS

Als je baas een goede baas is, dan zal hij met plezier jouw feedback tot zich nemen en oprecht luisteren naar wat je te zeggen hebt. PUNT! Een groot deel van het zijn van “De baas, de leider” is leren om een betere luisteraar te zijn dan een spreker. Je helpt je team door te weten wat er allemaal speelt. Wat moet je daar voor doen? LUISTEREN.

Essentieel bij het geven van resultaat gerelateerde feedback, is respectvol, duidelijk en “to the point” benoemen waar je het niet mee eens bent. Bewandel je deze route, dan creëer je een win win situatie. Bedenk goed: geef jij de juiste informatie aan je baas, en hij is het met je eens, dan ben je geloofwaardig, open je gesloten deuren en beheers je de situatie. Staat je baas er niet voor open en reageert hij/zij gesloten en respectloos, dan weet jij met wat voor een persoon je werkt.

TEKENEN VAN EEN “SLECHTE BAAS”

Dus, met deze twee punten in je achterhoofd, er zit geen risico aan het geven van feedback aan je baas. Ook niet als je baas er in jou ogen een zooitje van maakt. Zolang jij rustig bent, respectvol blijft en de juiste intenties hebt, de twee uitkomsten werken altijd in je voordeel.

Je legt je eigen toekomst voor een deel in de handen van het leiderschap van een ander, is dan niet het minste wat je mag verwachten dat deze persoon respectvol omgaat met feedback? Of wil leren van zijn eigen fouten? Gelijkwaardigheid is de normaalste zaak van de wereld. Dit kan de vraag zijn die je jezelf stelt om erachter te komen of je op de juiste plek zit.

Dus ligt er iets op je hart, wil je wat kwijt, stop het niet weg. Ben respectvol en benader de situatie vanuit kalmte en gelijkwaardigheid. EN blijf vooral niet hangen bij deze baas als je niet serieus wordt genomen. Daar is de tijd en ben jij veel te kostbaar voor.

Alle blogs

Patrick Coopmans

Ik ondersteun leiders en teams die willen groeien naar de top!

Kennismaken

Sixstar updates

Blijf op de hoogte van blogs, podcasts, events en gratis content

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.